Teraz jest Pt lip 04, 2025 6:17 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt paź 20, 2015 10:08 pm 

Dom stały (1 pies) Transport

Tutaj nic ie poradzisz. Z czasem będzie lepiej bo nauczy się, że w domu się nie sika. Bądź się nie nauczy :lol:
Na razie w tych miejscach gdzie ona sika rozłóż podkłady ale pilnuj wychodzenia na dwór, żeby zajarzyła, że w domu się nie załatwia.
Kiedy zostaje sama to koniecznie przedtem wyjdźcie na siku, chociaż na pewno tak zrobiliście.

Powiem dla "pocieszenia", że moja Jaśka ,franca jedna, teraz w ogóle nie wychodzi z domu. Trzeba ją wynosić na chama a i tak się nie zesika tylko przychodzi do domu i sika w legowisku :? Ale to mops więc nie bierz sobie tego do serca :roll:

Mania już jest śliczna a otoczona miłością zmieni się szybko nie do poznania. Dobrze, że ma dopiero dwa lata, całe życie-cudne życie już teraz przed nią.

Nigdy nie zrozumiem jak można nie kochać psa...Dla takich oprawców jesteśmy idiotami. Ale chcę być takim idiotą i patrzeć w te ufne, kochane oczy :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt paź 20, 2015 11:41 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Gizmo napisał(a):
jak już zrobiła i znalazłaś po fakcie to chyba kolejny punkt dla niej ;) jak robi to reagować i chwalić jak zrobi na dworze. Jesteś zwycięzcą jeśli Mania jest łasa na smakołyki, nagradzanie jej po tym jak załatwi się w odpowiednim miejscu przyspiesza sprawę.

No, tak sobie myślałam, że piłka jest po stronie Mani :roll:
Ale smakołyki to coś dla Manieczki!!! :D na pewno będzie baaardzo zadowolona, oby zadziałało...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt paź 20, 2015 11:50 pm 

Monia napisał(a):
Tutaj nic ie poradzisz. Z czasem będzie lepiej bo nauczy się, że w domu się nie sika. Bądź się nie nauczy :lol:

Powiem dla "pocieszenia", że moja Jaśka ,franca jedna, teraz w ogóle nie wychodzi z domu. Trzeba ją wynosić na chama a i tak się nie zesika tylko przychodzi do domu i sika w legowisku :? Ale to mops więc nie bierz sobie tego do serca :roll:

To naprawdę pocieszające :? szczególnie "bądź się nie nauczy" :P
jednak, dobrze, że Mania to nie mops, bo to już ekstremalne przeżycia, to co Jaśka wyczynia, nie wiem, ćzy moja pralka by to wytrzymała :lol:

Chodzimy na spacer rano przed wyjściem do pracy, ale ja tak sobie myślę, że ona może i rzadko kiedy kupy robiła (bo z czego?), więc jak poczuła to poszła załatwić śmierdzącą sprawę :mrgreen:
Siku zrobiła zaraz po tym jak się dużo napiła na raz (wody z mlekiem), ale dzisiaj np. siku nie było, tylko twarde dowody.

PS. Ja też nigdy tego nie zrozumiem...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 12:47 am 

Marynarz

Cześć Doro, witaj Mania. ;)
Bardzo się cieszę, że Mania trafiła właśnie do Was. Pod taka opieką malutka szybko "stanie na nogi".
Zosia patrzy z góry i z pewnością się cieszy, że ta "bida" jest właśnie u Was.
Patrząc na zdjęcia, co to maleństwo przeszło, brak słów... Bobik ma dokładnie taki sam bałagan w uszach a co jeszcze wyjdzie, zobaczymy. Pozdrawiam całą rodzinkę. :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 9:20 am 

Doro napisał(a):
(kupa niestety trafiła się mnie, a Rafał wczoraj narzekał na siku :roll: :P )

Trzymam kciuki ! Mała na pewno szybko załapie o co chodzi :)
Nie przejmuj się mężem - mój (też zresztą Rafał) też zawsze narzeka jak Zuzia coś zrobi.
Jednak ona ma na niego sposób - zaraz do niego idzie na kolana i wpatruje się jak w obraz :D Od razy zapomina co zrobiła :P

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 3:13 pm 

Haha, u nas to ja narzekam i to jest w takim stylu: no po co mi to wszystko było? a miałam taki spokój bla bla bla :lol: :lol: :lol: :lol:

A mój mąż na to: miałaś ale nie masz :shock: i ściera siki ;) rzygi itp. Żeby nie było - ja też ścieram ;)

A teraz lecę do weta bo Madzia ma infekcję pęcherza a Jacha uchem trzepie od rana :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 5:49 pm 

Monia napisał(a):
Haha, u nas to ja narzekam i to jest w takim stylu: no po co mi to wszystko było? a miałam taki spokój bla bla bla :lol: :lol: :lol: :lol:

A mój mąż na to: miałaś ale nie masz :shock: i ściera siki ;) rzygi itp. Żeby nie było - ja też ścieram ;)

A teraz lecę do weta bo Madzia ma infekcję pęcherza a Jacha uchem trzepie od rana :(
nie miała baba kłopotu to sprawiał sobie bulldoga ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 7:28 pm 

Dom stały (1 pies)

Mój men ma podobnie, zły jak Melina nawali klocka lub sie zleje- tyle dobrze,że na maty..ale ja posprzatam,n pomarudzi a Melka leci na tulaski do niego,ale juz długo po fakcie,bo ona wie,że stary zły i chwile go unika :lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 8:36 pm 

Transport

na razie Mania przestała załatwiać się w domu i oby tak zostało ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 9:19 pm 

Brawo Mania!!!

Jak jej się przypomni to siknie :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr paź 21, 2015 9:19 pm 

Gizmo napisał(a):
Monia napisał(a):

A nawet dwa + mops :roll:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 7:40 pm 

Transport

Dorotko, jak tam u weta?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 10:07 pm 

anulka91 napisał(a):
Doro napisał(a):
(kupa niestety trafiła się mnie, a Rafał wczoraj narzekał na siku :roll: :P )

Trzymam kciuki ! Mała na pewno szybko załapie o co chodzi :)
Nie przejmuj się mężem - mój (też zresztą Rafał) też zawsze narzeka jak Zuzia coś zrobi.
Jednak ona ma na niego sposób - zaraz do niego idzie na kolana i wpatruje się jak w obraz :D Od razy zapomina co zrobiła :P

mój Rafał też już kupiony, bo wygląda na to, że Mania więcej za nim drepcze niż za mną , ale trochę musi pomarudzić, żeby nie było :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 10:10 pm 

Monia napisał(a):
Gizmo napisał(a):
Monia napisał(a):

A nawet dwa + mops :roll:

A już myślałam, że mąż ściera, a Ty tylko narzekasz :P
A jak się mają panny z infekcją i uchem? Mam nadzieję, że jednak wszystko ok...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 10:54 pm 

Mania zaliczyła wczoraj i dzisiaj wizytę u Pani Ani. Miała zrobione ponowne USG, pobraną krew do badania (morfologia, biochemia), która już na pierwszy rzut oka wydała się Pani Ani dziwna, badanie moczu i kału.
Biochemia wyszła dobrze, ale niestety wychodzi na to, że cały czas spadają Mańce czerwone krwinki...
Od badania zrobionego u weterynarza Dominiki (ten wynik też był poniżej normy) do wczorajszego badania spadły i od wczoraj do dzisiaj też... Dlatego Manieczka dostała dzisiaj steryd, żeby zahamować rozpad czerwonych krwinek. Podniósł też się trochę stan zapalny, więc miejmy nadzieję, że steryd pomoże... być może nie obędzie się bez antybiotyku, ale to dopiero zobaczymy... trzymajcie mocno kciuki... bo taki stan jest niebezpieczny. Kolejne badanie krwi i kolejna dawka w sobotę.
Przyczyną może być stan ogólny Mani (niedożywienie, wycieńczenie organizmu ciążą, porodem) i być może, że jeszcze organizm nie zdążył zareagować na poprawę...
Pytałam co jak dalej będą spadać... opcją jest też transfuzja... oby nie była potrzebna :(

W usg widać jakąś "masę", być może to tylko jeszcze zaległości po porodzie i jeszcze się to wszystko oczyszcza, Pani Ania ma nadzieję, że nie zostawili jej tam łożyska...

Mańka dostała też wczoraj dawkę witamin, i mamy jej 2 x dziennie podawać betaglukan.

Jeśli chodzi o oko, to Pani Ania zaproponowała, że jak będzie okazja możemy wybrać się do dra Garncarza i zobaczyć co on na to powie.

Mania jest dzielna, daje sobie wyczyścić fafle, ogonek też już całkiem dobrze wygląda - nie ma już w nim - jest tylko jeszcze od środka taki trochę podrażniony, uszy też coraz lepiej i chyba lepiej słyszy :D łapki przechodzą kąpiele lecznicze.
Mój mąż, który przy wdepnięciu w siuśki lubi sobie "pogadać" pięknie się Manią opiekuje - to on 2 razy dziennie czyści uszy, pielęgnuje ogonek, myje łapki, łąpie siuśki na talerzyk :P

To chyba wszystko co zapamiętałam, chociaż założę się, że o czymś zapomniałam, zawsze coś mi umknie :roll: , ale jak się przypomni, to dam znać ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 11:00 pm 

Starszy Marynarz

To mnie zmartwiłaś tymi wynikami :( trzymam kciuki za małą! Jest silną kobietką, więc musi być dobrze!
Apetyt - mam nadzieję - nadal dopisuje ;)

Dorota, mi już w sobotę się coś tak zdawało, że Mańka upatrzyła sobie Rafała :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 11:02 pm 

trzymamy kciuki !!!!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 11:14 pm 

A tak w ogóle to Manieczka jest całkiem normalnym psem (jeśli buldogi to normalne psy :mrgreen: )
Mania
- dużo śpi i odpoczywa
- zjadłaby konia z kopytami, gdyby ktoś jej na to pozwolił (jak bierze coś z ręki, to robi takie "chaps" jak aligator, który chce komuś odgryźć nogę :shock: )
- jest mistrzynią w "sępieniu" i wykorzystywaniu w tym celu swoich pięknych oczu (nawet Pani Ania mówi, że nie umiałaby jej odmówić :D )
- biega po domu i śledzi nas wszędzie
- jak wyczuje, że ktoś jest dla niej dobry, to podtyka łepetynkę do głaskania
- jak wróciłam dziś do domu, to było widać jak kuperek się cieszy :D
- po schodach przelotowych na razie ostrożnie, ale radzi sobie
- samochodem lubi jeździć (zaraz próbuje wejść do środka, a dzisiaj nie chciała wysiadać jak dojechaliśmy do domu)
- dzisiaj jadła już normalną porcję suchej karmy podzieloną na śniadanie i kolację :)
- pije WODĘ!!! od wczoraj już nie liczę ile razy podchodziła do miski, bo robi to regularnie
- od wczoraj też w domu nie było niespodzianek, wszystko na trawce !!! 8-)
- najczęściej pilnuje kuchni - z wiadomych powodów ( i to jest odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie: dokąd Mańka biegnie? ;) )

Mańka to inteligentna dziewczyna :)
uczy się już, że żeby dostać jedzenie to najpierw trzeba usiąść i poczekać na znak i słowo "proszę", że wchodząc do domu nie można się pchać i że pies wchodzi ostatni. Mania reaguje na swoje imię!!!!!!

To, co Manieczka lubi najbardziej :D

troszkę posępić ;)

Obrazek

Obrazek

spaaaać i odpoczywać (zdjęcie robił Marcel :) )

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 11:21 pm 

Dominika_Gizmo napisał(a):
To mnie zmartwiłaś tymi wynikami :( trzymam kciuki za małą! Jest silną kobietką, więc musi być dobrze!
Apetyt - mam nadzieję - nadal dopisuje ;)

Dorota, mi już w sobotę się coś tak zdawało, że Mańka upatrzyła sobie Rafała :D

Przynajmniej tym razem nie będzie musiał być zazdrosny ;) a jak coś wspomnę na ten temat, to niby zaprzecza, a ma taki delikatny uśmiech na twarzy, który mówi mi, że tak naprawdę, to jest z tego strasznie zadowolony :D

Apetyt oczywiście przeogromny, ona by jadła non stop jakby tylko mogła!

Sama się martwię :( , mam nadzieję, że to minie...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz paź 22, 2015 11:22 pm 

Gizmo napisał(a):
trzymamy kciuki !!!!

dziękujemy! przydadzą się bardzo

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 75  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]