Teraz jest So maja 03, 2025 9:50 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So cze 10, 2017 10:31 pm 

Marynarz

Witamy ponownie. Po wizycie kontrolnej, Pani weterynarz domniemywa, że przyczyną problemów skórnych może być niedobór cynku, gdyż po tych tabletkach Gabcia przestała się drapać. Jednocześnie miała natomiast podawany steryd, więc teraz to odstawiliśmy i zostawiamy same kąpiele i witaminy, zobaczymy jak to będzie dalej wyglądać. Zauważyliśmy też, że przy dużej ilości słońca ta skóra zdecyowanie lepiej wygląda niż w miesiącach zimowych. Pozdrawiamy wszystkich :D

Załączniki:
IMG_3137.JPG
IMG_3137.JPG [ 114.3 KiB | Przeglądane 6181 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N cze 11, 2017 7:43 pm 

Dom Fundacyjny

Ale jak się ogonek cieszy! :D

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn cze 12, 2017 3:44 am 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Super foteczka :D oby same witaminki wystarczyły :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn cze 12, 2017 6:29 am 

Superowo :-) siersciuszki cudowne :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn cze 12, 2017 8:24 am 

Starszy Marynarz Dom stały (4 psy)

To dobrze, że sterydy odstawione, trzeba wierzyć, że łagodniejsza terapia wystarczy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lip 28, 2017 2:35 pm 

Marynarz

Witamy ponownie. U nas znowu pełne ręce roboty i częste wizyty u weta. Gabrysi około miesiąc temu pojawił się brzydki guz w okolicy sutkowej, już miała wcześniej takiego guza, którego wycinaliśmy, bo okazał się nowotworem, na szczęście łagodnym. Tym razem biopsja również wykazała nowotwór. Szybka wizyta, szybko umówiony termin i Gabrysia jest obecnie po całkowitej mastektomii :)) Próbka została pobrana do badania histopatologicznego, na którego wynik jeszcze czekamy. Ogólnie mała super zniosła rekonwalescencję jak na tak poważną operację, już tego samego dnia miała chęć do jedzenia i zabawy. Jutro ściągamy szwy. No i to chyba pierwszy przypadek gdzie pacjent wygląda lepiej po operacji niż przed.... Zero wiszącego brzucha i sutków do ziemi. oby tylko wyniki było Ok...

Załączniki:
IMG_4183.JPG
IMG_4183.JPG [ 73.03 KiB | Przeglądane 6165 razy ]
IMG_4175.JPG
IMG_4175.JPG [ 113.4 KiB | Przeglądane 6165 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lip 28, 2017 2:47 pm 

oj bidulka, najważniejsze, że już wycięty i oby nie było to nic złośliwego!
super, że tak fajnie zniosła mastektomie, moja sunia w marcu też miała taką operację, i kilka dni po niestety strasznie się męczyła, pomimo tony leków strasznie musiało ją boleć, przez 3 dni nie spała, nie kładła się, dyszała!
Więc tylko się cieszyć, że Gabi tak super zniosła operację :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lip 28, 2017 6:19 pm 

Trzymamy kciuki za zdrówko Gabuni!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 7:57 am 

Marynarz

Guz okazał się złośliwym nowotworem, ale na szczęście bez przerzutów w okolicznych węzłach chłonnych, weterynarz powiedziała, że na 99% nie będzie nic z tego się dalej działo.

Gabrysia jak usłyszała, że jest zdrowa, to zaczęła skakać i merdać ogonkiem, coś niesamowitego :D :D

Od razu po ściągnięciu szwów musiliśmy ją wykąpać, bo brak kąpieli przez 2 tygodnie wdał się we znaki wszystkim domownikom..... :geek: :mrgreen:

Załączniki:
IMG_4303.JPG
IMG_4303.JPG [ 78.94 KiB | Przeglądane 6157 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 8:03 am 

Wspaniałe wieści!!! Współczuję wam że musieliście się tyle nastresowac ale najważniejsze że to już za wami :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 8:14 am 

no to tak jak u mojej Bońci, najważniejsze, ze bez przerzutów :)
ja od czasu operacji (zalecenia 2 onkologów) daję mojej suni suplement immunavit NTS, specjalnie dla suczek po mastektomii, poczytaj sobie, może też skorzystasz dla Gabuni :)
ostatnio kupowałam w tym sklepie, mają dobrą cenę :)
http://zoona.pl/choroby-nowotworowe/51- ... %82ek.html

no i skoro wyszedł guzek złośliwy, to teraz ważne jest by systematycznie kontrolować brzuszek, czy coś nowego się nie pojawia, i raz na pół roku zrobić rtg klatki piersiowej, krew, ewentualnie dodatkowo usg brzuszka.

A mogę wiedzieć jaki rodzaj raka wyszedł u Gabi i który stopień złośliwości? pytam tak z ciekawości bo przechodziłam przez to samo - moja sunieczka miała gruczolakoraka II stopień, wet proponował jeszcze chemię ale po 3 miesiącach myślenia, dzwonienia po różnych wetach - onkologach zdecydowałam jej jednak nie męczyć !

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 9:54 am 

Marynarz

Nowotwór płaskonabłonkowy naskórka. Ale nie wiem jaki stopień, nie dostaliśmy w sumie takiej informacji.
A tym suplementem to poczytam, może faktycznie warto małej to podawać, tylko szkoda, że wet o tym nie powiedział :evil:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 10:32 am 

ANNA71 napisał(a):
Nowotwór płaskonabłonkowy naskórka. Ale nie wiem jaki stopień, nie dostaliśmy w sumie takiej informacji.
A tym suplementem to poczytam, może faktycznie warto małej to podawać, tylko szkoda, że wet o tym nie powiedział :evil:

czyli to jakiś inny nowotwór, chyba nawet nie listwy mlecznej, ale ten suplement ogólnie jest polecany przy nowotworach, mi nawet poleciła go wet Pani Estera (teraz akurat zapomniałam nazwisko, ale jakby co mogę sprawdzić), która pod Wrocławiem prowadzi klinikę onkologiczną dla zwierzaczków :)

Anna71, proszę weź może skonsultuj się z wetem i niech Ci przekaże wynik badania histopatologicznego, bo przy raku skóry to moze być tak, że samo wycięcie guzka nie wystarczy, wetem nie jestem, ale jak moja mała miała ten nowotwór to dużo się naczytałam o różnych nowotworach, poproszę jeszcze Ewa22 by zerknęła (ona jest weterynarzem) ale najlepiej jakbyś miała wynik histo.
Jak będziesz już miała wynik to dam Ci namiary na tą onkolog P. Esterę, ona mi meilowo dużo wytłumaczyła, kochana kobieta :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 10:51 am 

Dom stały (1 pies)

Dokladnie tak jak Bonita pisze. Najlepiej jakbyście dostali wynik histopatologii i jeszcze go skonsultowali z onkologiem. Niestety ale każdy nowotwor złośliwy daje możliwość przerzutow. To ze teraz ich nie wykryto nie znaczy, ze ich nie bedzie w przyszlosci. Dlatego bardzo ważne jest abyscie regularnie monitorowali stan zdrowia Gabi. Kontrolna krew plus usg jamy brzusznej i rtg kl. Piersiowej co jakis czas. Wiadomo dmuchamy na zimne, moze nic nie bedzie ale dla spokoju ducha i w razie czego szybkiego wykrycia zmian warto trzymac rękę na pulsie. Najwazniejsze, ze nowotwor został usuniety w całości z zachowaniem odpowiedniego marginesu. Pilnujcie też zeby Gabi nie przebywala za dlugo w słońcu bo niestety tak jak i u ludzi szkodzi, tym bardziej, że juz miala incydent z nowotworem skory.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 11:17 am 

już Ci podaję namiary bo znalazłam (tylko najlepiej skonsultować się jak już będziesz miała wyniki):
klinika Vetspec
miejscowość: Groblice
dr Estera Zawłocka-Hutny
ja pisałam przez messengera na ich profilu na fb :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 11:29 am 

Marynarz

Właśnie w tej klinicie Gabi miała operację, operował ją dr Bartłomiej Hutny. To już drugi raz, bo za pierwszym razem dr Hutny operował Gabi z zeszłym roku w innym miejscu.
W sobotę byłyśmy na ściąganiu szwów i żona doktora powiedziała, że na razie na tym koniec, nie ma przerzutów w węłach więc nie trzeba dalej drążyć tej sprawy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 11:31 am 

Marynarz

Być może akurat w tym wypadku te suple nie są konieczne, to już drugi taki guz u Gabi, więc dr Hutny zna małą dosyć dobrze.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 11:35 am 

a skoro jesteście pod opieką onkologa i to z tej kliniki to nie ma co się martwić, jednak badania kontrolne bym jej co pół roku robiła mimo wszystko :) a że Gabrysia już ma ok. 8 lat tak jak moja sunieczka, to warto takie badania kontrolne robić, chociażby zeby w porę wykryć inne ewentualne choróbska

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 03, 2017 11:39 am 

Marynarz

Nooo to na pewno będziemy robić, akurat jeśli chodzi o weta, to jesteśmy niestety stałymi bywalcami przynajmniej raz na dwa miesiące :cry: :cry: bo zawsze jej się coś bidulinki przyczepi, a to w oko sobie jakiegoś kijka wbije, a to się znowu zacznie wariacko drapać itd. itp.....

ale dziękujemy za troskę :) :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt wrz 05, 2017 5:08 pm 

Marynarz

Witajcie, u nas tym razem średnie wieści.
Gabryście zrobiła się na łapie (jeszcze podczas brania augumentinu po operacji) dziwna rana. Zaczęliśmy jej to przemywać octeniseptem, clorexydermem, woda utlenioną...Na wizycie ściągania szwów pokazałam łapkę Gabrysi dr Hutny, kazała dalej przemywać, bo na wymazie nie wyszło nic groźnego. Obecnie mija 4 tydzień, rana owrzodziała, kompletnie się nie goi.....
Po tygodniu od wizyty, kolejna wizyta w Vetspecu, antybiotyk na łapę i przemywanie...
Antybiotyk nie pomagał, więc naśtepna wizyta w Vetspecu i kolejny antybiotyk.... w międzyczasie kaszel, który Gabrysia miała po intubacji podczas operacji tylko się nasilał... dodatkowy antybiotyk na kaszel z podejrzeniem zapelnia gardła....
W międzyczasie umówiliśmy się na wizytę u dermatologa dr Cekiery na Uniwersytecie przyrodniczym..
Dermatolog powiedziała, że łapka wygląda na przerzut nowotqorowy z płuc (skojarzyła ze świszczącym kaszlem). Tego samego dnia RTG klatki piersiowej... opis badania nic jednoznacznego nie wykazał..
Powrót do Vetspecu.... tym razem diagnoza, że to może jednak zapelenie tchawicy po operacji, jeszcze inny antybioty... Mijają kolejny dni...zero poprawy
Na jutro jesteśmy umówieni na biopsję z łapki,wygląda ona fatalnie, kaszel jak był, tak nie przechodzi.... Gabrysia ogólnie widać, że się średnio czuje.. nie mamy już pomysłu co robić.. żaden lekarz nie ma POJĘCIA jak nam pomóc tak naprawde. Sugerowana bronchoskopia, ale Gabi znowu trzeba by było podac narkozę........
Aha, w międzyczasie USG brzucha i rozszerzone badania krwi, które też nic nie wykazały...
Macie jakieś pomysły? Kaszel dziwnie pojawił się po operacji, zaczynamy podejrzewać, że podczas intubacji dr uszkodził Gabi tchwicę. A niestety zmiana na łapce wygląda jak znowu kolejne raczysko :(

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]