Teraz jest So maja 10, 2025 9:28 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 634 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N lis 05, 2017 4:22 pm 

Marynarz Dom stały (3 psy)

Aga a co się dzieje z Bertą? Lepiej niech jej slinka leci niż ma się później drapać czy chorować, w sumie to nie o samą kaczkę chodzi tylko o przyprawy.
Na zdjęciu pod stołem Berta wygląda jak hipopotam czy ona jest w stanie jeszcze chodzić ? Ma przecież problemy z łapami a taka waga to tragedia, obciążenie dla całego organizmu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 4:31 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Marta, z Berta naprawdę jest wszystko w porządku. Wpadnih i zobacz. Jak leży to wygląda na okraglejsza ale nie ma jakichś specjalnych problemów zdrowotnych, poza nawracajacymi uszami, bo ma za wąskie kanały słuchowe. Na codzień dostaje jeść tylko 3 razy dziennie i jest to Royal Canin Mobility z odrobiną psiego mięsa.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 5:04 pm 

Dom Fundacyjny

Co oznacza psie mięso? ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 5:12 pm 

Dostaje Dolinę Noteci, ale, broń Boże, żadna gownianie marketowe tylko to droższe wydanie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 5:18 pm 

Dom Fundacyjny

Aga nie polecam mieszania z kilku powodów:
-różne pH potrzebne do trawienia karmy suchej i karmy mokrej: psi żołądek potrzebuje dużo czasu, aby się przestawić, a serwując mu w jednym posiłku taki misz masz, stale powodujesz "lekką" niestrawność. Wybierz suchą albo mokrą i tego się trzymaj :)
-każda z tych karm posiada pewien bilans analityczny składników. Mieszając, nie jesteś w stanie powiedzieć czy czegoś nie jest za dużo, a czegoś za mało.

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 5:24 pm 

Ale do tej pory bardzo dobrze to tolerować, zwłaszcza, że mięsa dostaje tylko odrobinkę, dla smaku bo karma jest przecież zbilansowana. Dolaczam ostatnia focie Berci, z 31.10. Dodam, że tu ja z trudem wyłapalam bo szalał w oczekiwaniu na miskę

Załączniki:
FB_IMG_1509446945724-480x640.jpg
FB_IMG_1509446945724-480x640.jpg [ 83.12 KiB | Przeglądane 5143 razy ]

PostNapisane: N lis 05, 2017 5:28 pm 

I czy ktoś mi poleci tego Psiego laryngologa w Łodzi. Bo to, niestety, było i jest jej realnym problemem, że tak się wyrażę, a mam wrażenie, że mojemu wetowi brak już pomysłów

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 5:39 pm 

Dom Fundacyjny

Wiesz Aga, psy różne rzeczy tolerują :) Nie znaczy to, że im służy zdrowotnie ;)
My Ci tu wszyscy z dobrego serca radzimy!

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 5:53 pm 

No ok to nie będę dodawać. Karme dostaje na miarke

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lis 05, 2017 10:22 pm 

Marynarz Dom stały (3 psy)

Zamieniłabym też tego royala bo niestety nie służy psom, a co do problemów ze zdrowiem spytałam właśnie w kontekście tego laryngologa. Niestety alergia objawia się m.in właśnie problemami z uszami. Szczerze mówiąc nie znam lekarza w łodzi typowego specjalisty w tej dziedzinie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 12:05 am 

Dom stały (1 pies)

Dokladnie, powiedz Aga w jakim celu laryngolog? Z czym jest problem, a postaramy się cos doradzic. Laryngologa weterynaryjnego jako takiego ciężko znaleźć. Jeśli szukasz w kierunku problemow z gardłem to warto wybrac takiego z endoskopem. Jesli problemem sa uszy to poszukać dermatologa ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 7:19 am 

Już mówię. Berta ma zwężenie kanały słuchowe, co w powiązaniu z klapciatym uszami daje naprawdę czasem popalić. Zapalenia, podrażnienie itd. itp. Mój poprzedni mies miał zdrowe uszy, tylko klapciate i z zapaleniem po prostu wyrósł. I nie wiązałabym tu problemu z alergia i, gdyż Berta nie wykazuje kompletnie żadnych objawów alergii, natomiast wady w budowie uszu są, a jak mówię nasz wet już nie do końca sytuację ogarnia

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 10:19 am 

Dom stały (1 pies)

Berta ma zwezone kanaly sluchowe wlasnie z powodu ciągłego stanu zapalnego (wczesniej gdy u Ciebie jeszcze nie była-nie leczonego). Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, ze przyczyną wiekszosci nawracajacych stanów zapalnych przewodu sluchowego jest wlasnie alergia lub np. Niedoczynnosc tarczycy wiklajaca ciężko gojace się problemu skórne. Nie wiem czy robiłaś badanie w kierunku tarczycy - jeśli nie to warto w sumie po to, żeby to wykluczyć. Ja mimo wszystko stawiam na alergie. Moj pacjent, młody rottweiler wracal z stanem zap. Ucha. Poza tym nic sie nie dzialo. Piękna czysta skóra, zero lupiezu i swiad. Kupy modelowe. Po 3 incydencie z zap. Ucha. Na probe przeszlismy na karme eliminacyjna. Od 3lat mamy spokoj. Gdy tylko babcia dokarmi psa kurczakiem, Ramzes(bo tak sie nazywa) wraca z bolacym uchem. Moze warto sprobowac z karma hipoallergiczna. . . . . . . . R. C mobility nie nalezy do najtańszych, a w skladzie jest slaby
Lepiej zalupic karme hipoallergoczna i dodatkowo suplementy na stawy. Jeśli chcesz ją skonsultowac w sprawie uszu to szukaj dermatologa. Mam nadzieję, ze dziewczyny z Twoich okolic poradzą kogo tam mozna w tej sprawie odwiedzic ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 10:25 am 

O dzięki Ewą za konstruktywna poradę. Badań w kierunku tarczycy nie robiłam, ale wobec tego zrobię. Powiedz jaka karme hypoalergiczna byś mi poleciała

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 10:44 am 

Dom stały (1 pies)

Z karmami musisz próbować i wybrać ta która bedzie odpowiadac Bercie. Również wśród tych hypoallergicznych nie każda odpowiada każdemu psu. Dziewczyny z Zalogi swoim alergikom podaja karme trovet ipd i sa zachwycone efektami. Ja swojej podawalam purizon z czystej ryby bez zbóż bylo ok. Teraz dostaje brit hypoallergenic łosoś z ziemniakiem i tez nic zlego sie nie dzieje. Trzeba próbować. Ale tez na efekty poczekac z 3-4tyg zanim można mówić o dzialaniu danej karmy. Polecam w szantach poszukac watku o karmach hypoallergicznych tam jest tego więcej. I najważniejsze!!! Przy podawaniu karmy hypoallergicznej nie dajemy nic poza karma!!! Inaczej traci sens dieta elimimacyjna :). Jak juz wypracujesz na co Berta ma uczulenie mozesz dodawac smakolyki np. Suszone rybki jeśli okaże sie, ze dieta na bazie ryb jest ok. Ale do czasu zaobserwowania efektów (min. Miesiąc) nie możesz podawac jej smakołyków, kaczki itp :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 10:55 am 

Oh, to przez miesiąc sama będę musiała z kaczki zrezygnować, żeby mi nie wyszarpala ani odrobinki :D Ale rozejrze się po tych karmach i coś na pewno wybierzemy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 3:51 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Dajcie znać na co padł ostateczny wybór :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lis 06, 2017 5:28 pm 

Jasne. Myślę, że na początku weźmiemy jednej czy drugiej po małym opakowaniu i zobaczymy co Bercie najbardziej podejdzie

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lis 10, 2017 2:02 pm 

A tu jeszcze taka Berta jako królowa mojego łóżka. Dostaliśmy dzisiaj do spróbowania karme Brit Care Senior (Berta w przyszłym roku, jeśli wierzyć tej wszawej ksiazecce skończy 10 lat) bezzbozowa na samej jagnięcina. Zobaczymy jak pójdzie z tą, jeśli nie to weźmiemy stricte hypoalergiczna

Załączniki:
DSC_0002-480x640.JPG
DSC_0002-480x640.JPG [ 60.83 KiB | Przeglądane 5111 razy ]
DSC_0001-480x640.JPG
DSC_0001-480x640.JPG [ 64.33 KiB | Przeglądane 5111 razy ]

PostNapisane: Pt lis 10, 2017 3:12 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (4 psy)

Obserwuj czy ryż przypadkiem nie zaszkodzi, bo u Pako dopiero Brit Care Sensitive (z ziemniakami) zdał egzamin. Jakby co, jest spory wybór karm także bez ryżu ;)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 634 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]