Teraz jest Śr gru 31, 2025 10:51 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lip 02, 2018 9:07 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

bobikbobik napisał(a):
Gdzieś czytałam, że ogród to dla psa przedłużenie domu (razem to dla niego taka po prostu duża buda), więc może ona nie rozróżnia, że w ogrodzie jest ok, a w domu nie. Może ktoś mądrzejszy wie coś więcej :D

Rozróżnia, bo jeśli jesteśmy w domu to czeka z potrzebami aż wyjdziemy na trwakę (nawet nas budzi rano żeby wyjsć) i od razu robi zestaw, ale jeśli zostaje sama w domu to robi kupę, nawet kilka razy. Mam wrażenie że to ze złości, że została sama, ale niewiadomo czy ma to coś wspólnego z prawdą. :?:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn lip 02, 2018 11:01 pm 

Marynarz Dom stały (2 psy)

sylwucha9991 napisał(a):
Zastanawiamy się o co chodzi z tym jej problemem załatwiania się w domu. Bunia wie, że takie rzeczy robi się na dworze i codziennie robi jedynkę jak i dwójkę w ogródku, nawet potrafi nas obudzić jeśli czuje pilną potrzebę. No ale gdy jest sama w domu to minimum jedna kupa musi być. Czasami wystarczy jej 10 minut samotnie żeby znaleźć niespodziankę. Zastanawiamy się czy to nie forma strajku, że zostaje sama :?: Jeśli jesteśmy w domu to nie znajdujemy nic, nawet jeśli siedzi sama dłuższy czas w pokoju. W ciągu dnia gdy z nią wychodzimy to nie robi nic, tylko rano i wieczorem jest pełen zestaw. Ale gdy zostaje sama to potrafi dojść do 5 razy kupa w ciągu dnia. :roll:

Bunia ma najprawdopodobniej lęk separacyjny, o czym wcześniej pisałam. Nie jestem specem, słuchałam się zawsze porad @nika1377 i udało mi się to trochę ograniczyć, ale nie całkowicie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lip 05, 2018 4:44 am 

just.dudek napisał(a):

Bunia ma najprawdopodobniej lęk separacyjny, o czym wcześniej pisałam. Nie jestem specem, słuchałam się zawsze porad @nika1377 i udało mi się to trochę ograniczyć, ale nie całkowicie.

Też do tego ostatnio doszliśmy, bo mój mózg nie zarejestrował, że o tym rozmawiałyśmy, mimo że czytałam cały wątek z 20 razy. :roll: Mamy nadzieję że regularny tryb życia pomoże jej. Kupiliśmy klatkę i jak na razie będziemy obserwować.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lip 05, 2018 1:27 pm 

Klatka kennelowa jest mega, oby Wam też pomogła

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz lip 05, 2018 2:10 pm 

Tylko pamiętajcie żeby jej do niczego nie zmuszać, generalnie u mnie długo się oswajała z klatką. Bunia to uparciuch i potrzebuje więcej czasu

A poza tym jak klopsik się miewa?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lip 05, 2018 4:12 pm 

No zauważyliśmy że to niezły uparciuch :D ogólnie Bunia ma się dobrze, wydaje mi się że trochę schudła bo mam wrażenie, że szelki są na nią luźniejsze i się z nich czasami wyrwie i musimy kupić nowe :D ma dietę, daję jej mniejsze porcje niż zalecane, a ze stołu nic nie dostaje. To taka przytulaśna przylepa, uparcie wlatuje nam do łóżka i gdy mój budzik dzwoni to od razu jest na łożku nie dając mężowi już pospać, ale w nocy nie wędruje. Już coraz odważniej chodzi z nami na spacery, nawet zdaży się jej czasami zainteresować innym psem :D samochody i inne hałasy raczej jej już nie straszne. Trochę ostatnio zaczela się z niej sierść sypać intensywnie, ale kupiliśmy furminator i jest lepiej ;) ogólnie wszystkich kocha a wszyscy ją :D No i wie kto jest jej panem i panią bo wszędzie za nami chodzi, za innymi wyrusza tylko jeśli na horyzoncie jest jedzenie :lol:
Co do klatki to dzisiaj dopiero przyszła i zostawimy ją na noc w otwartej klatce żeby się z nią oswoiła gdy my jesteśmy. W ciagu dnia gdy jest ktoś w pobliżu, a nie ma żadnej kanapy to kładzie się na swoim legowisku, ktore w ciagu dnia zanosimy do przedpokoju :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lip 06, 2018 6:16 pm 

Całą noc Bunia spała w klatce, tzn to bardziej kojec niż klatka, bo nie ma dna ani góry, i położyliśmy to na jej miejscu do spania otwarte, w tym jej legowisko i grzecznie tam weszła. Dzisiaj gdy nikogo nie było to została w zamkniętym kojcu. Sukces, bo zero kupy :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lip 06, 2018 9:16 pm 

Dom Fundacyjny

Brawo <3

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt lip 06, 2018 9:57 pm 

sylwucha9991 napisał(a):
Sukces, bo zero kupy :)

No niestety Bunia, tę walkę musisz przegrać

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 8:46 am 

Ogólnie Bunia boi się wielu rzeczy, najbardziej chyba schodów, o ile po 5 schodkach do domu weszła za pierwszym razem pewnie, tak już zejść do piwnicy czy będąc u kogoś to nie było mowy, zapierała się i koniec. Teraz już nawet zejdzie do piwnicy, ale trochę jej to zajęło.
Wydaje nam się, że Bunia była bita. Czasami gdy ktoś podnosi rękę to się kuli, a gdy wie że zrobi coś źle, np wołam ją żeby wyjsć z nią na dwór a ona chce zostać bo ktoś coś je i gdy do niej podejdę bliżej to się chowa i skuli, widać wtedy strach w jej oczach. Im bardziej się zadomawia tym cześciej się stawia i wtedy widać że boi się, że ktoś ukarze ją biciem. Przy każdej takiej sytuacji staramy się ją głaskać i przytulać, żeby wiedział że nic złego jej nie zrobimy, nawet gdy nie chce robić tego o co prosimy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 9:21 am 

No niestety u mnie też tak się zachowywała jeśli chodzi o strach przed biciem.... nabroila i ok, nic się nie stało, a ja ją po kątach musiałam szukać i przytulać żeby nie myślała że coś jej złego zrobię... Misia ma podobnie, jak się ostatnio pochorowała i zwymiotowała to potem od razu płacz i strach że dostanie manto... i bała się do mnie podejść, mimo że ja ją chciałam pogłaskać i uspokoić, a nie lać... przykro się na to patrzy ale może zapomną po naszych ogromnych dawkach miłości, tego i Buni i Misi życzę

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 11:59 am 

sylwucha9991 napisał(a):
Przy każdej takiej sytuacji staramy się ją głaskać i przytulać, żeby wiedział że nic złego jej nie zrobimy, nawet gdy nie chce robić tego o co prosimy.

Kochani, to niekoniecznie najlepszy pomysł, bo nagradzacie ją w ten sposób za okazywanie strachu. Poczytajcie o tym, jak się oswaja psy w sytuacjach, które je stresują. Radzi się, aby nie okazywać wtedy pupilowi większej uwagi i nie dawać więcej pieszczot niż zwykle, żeby nie skojarzył tego mechanizmu, że jak coś jest nie tak i on się boi, to ten strach przynosi mu korzyść. Należy wtedy zachowywać się jak najbardziej neutralnie. Więc np w sytuacji z tym wyjściem na spacer, po prostu zakładacie szelki (wiadomo, że delikatnie, jeśli sunia się stresuje) i wychodzicie. Z czasem powinna zacząć ignorować coraz bardziej te stresujące sytuacje. Jeśli macie wątpliwości, to naprawdę polecam jakąś głębsza lekturę lub konsultację ze specjalistą ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 12:09 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies) Transport Dom Fundacyjny

ogólnie to wiele psów boi się podniesionej ręki, więc niekoniecznie doszukiwałabym się tutaj strachu przed biciem - dla psa to nic przyjemnego, jeśli dopiero co poznany człowiek lub obcy podnosi na niego rękę choćby i z zamiarem pogłaskania. To dlatego zawsze się mówi, żeby nie witać się tak z psem, najlepiej go pogłaskać od boku :)

ad. pocieszania - polecam lekturę: https://alaodjazza.pl/edukacja/psia-psy ... cieszanie/ pocieszanie jest ok, ale też z umiarem, już się odchodzi od teorii, że w ten sposób wzmacniamy strach - autorka na przykładach wyjaśnia, jak należy postępować:)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 6:24 pm 

Na pewno przeczytamy artykuł ;)
Wydaje nam się tak, bo ucieka i kuli się gdy wie, że robi cos innego niż chcemy, zachowuje się tak jakby myślała, że idziemy dać jej karę, widać jak wtedy się boi.
No i to też nie jest tak, że nagradzamy ją w takich sytuacjach, bo ogólnie często ją głaszczemy i przytulamy, więc to raczej takie standardowe zachowanie. No i chcemy jej tym też pokazać, że nie mamy zamiaru jej za nic karać, że przy nas nie ma się czego bać. Oczywiście też nie bierzemy jej i od razu czułość, ale podchodzimy, spokojnie mówimy do niej, pogłaskamy, przytulimy i za chwilę ubieramy szelki. Może robimy źle, ale stwierdziliśmy że gdy np jansię boję to przytulenie pomaga, może nie boję się mniej, ale jest jakoś lepiej.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So lip 14, 2018 2:31 pm 

Ale sprzedam Wam newsa - ostatnio mój tato był w dom gdy my byliśmy w pracy i zabrał Bunię do ogródka a ona wyleciała za kotem, na dodatek szczękając. :o Nawet ostatnio zauważyła innego psa na spacerze i się nim zainteresowała. Jesteśmy w szoku, że zaczęła zauważać inne zwierzęta :D
Tato ostatnio jadł ostatnio gotowane mięso, podzielił się z Bunią. Jakież było nasze zdziwienie gdy wyspaliśmy jej karmę do miski a ona powąchała i poszła. Chyba zaczyna rozumieć że niewarto jeść na zapas ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So lip 21, 2018 10:08 am 

Bunia się rozkręciła na maksa. Jest coraz radośniejsza. Przez pierwsze gdzieś 2 tygodnie cieszyła się raczej umiarkowanie, ale teraz gdy wracamy z pracy to jest istne szaleństwo radości, skacze, opiera się o nas, a gdy się rozdzielimy to jest bieganie przez pół godziny ode mnie do męża i spowrotem. Już nawet nie jest takim żarłokiem, potrafi zostawić pół miski jedzenia i przyjść się do nas położyć, chyba zaczyna rozumieć że nikt jej tego nie zabierze, że może jeść w swoim tempie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lip 22, 2018 8:17 am 

Dom Fundacyjny

Super postępy! :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 24, 2018 4:20 pm 

Marynarz

Fajnie się czyta o Buni. :) Dobrze, że trafiła do Ciebie.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lip 26, 2018 10:24 pm 

Dziękujemy, bardzo miło się to czyta :)

Bunia z suczką teściów dogaduje się. Obwąchują się, liżą. Nie jest to jakaś wielka sympatia, ale tolerują się. Nawet ostatnio gdy byliśmy u teściów na noc to rano obie razem poleciały za teściową do kuchni i liczyły na jedzenie :lol: Rozbrykała się ogólnie dziewczyna, w szelki nie chce wchodzić tak jak na początku, chciałaby chodzić luzem, a na spacerze co metr przystanek na wąchanko :lol: A u teściów w ogródku cwaniara szuka sposobu jak wyjść za ogrodzenie :roll: A wycieczki tak polubiła, że gdy widzi otwarte drzwi samochodu to od razu pakuje się do środka. Mimo, że boi się wielu rzeczy to jednak odkurzacz nie robi na niej wrażenia, chyba że stanie metr od niego. Reaguje na komendy 'zostań' i jej najbardziej znienawidzone 'Bunia, do siebie', gdy mąż to wypowiada to przychodzi do mnie (i odwrotnie) ze wzrokiem 'no ej, czlowiek weź mu coś powiedź, bo cham każe mi iść do siebie' :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt lip 31, 2018 8:34 pm 

Buńciozdjęcia <3

Załączniki:
Komentarz: Buńcia i jej leniuchowanie :D
IMG_2039.JPG
IMG_2039.JPG [ 404.61 KiB | Przeglądane 79 razy ]
Komentarz: Człowiek, no podziel się żarciem, paczaj jak Buńcia pięknie prosi... ;)
IMG_2017.JPG
IMG_2017.JPG [ 482.21 KiB | Przeglądane 79 razy ]
Komentarz: Głaskaj swoją kluseczkę najsłodszą!
IMG_1994.JPG
IMG_1994.JPG [ 421.44 KiB | Przeglądane 79 razy ]
Komentarz: Ej, weź już skończ z tymi zdjęciami...
IMG_1991.JPG
IMG_1991.JPG [ 377.31 KiB | Przeglądane 79 razy ]
IMG_1971.JPG
IMG_1971.JPG [ 425.62 KiB | Przeglądane 79 razy ]
IMG_1958.JPG
IMG_1958.JPG [ 378.06 KiB | Przeglądane 79 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 244 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]