Teraz jest So maja 03, 2025 12:48 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 584 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 30  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 2:10 pm 

Marynarz Dom Fundacyjny

Hebe napisał(a):
z kotem dalej ok .. ? ;-)

Ok - no ale Flora i większa od niej i w nosie ma psy ... To ona dyktuje "warunki" i ona mówi kiedy można gonic kota ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 2:17 pm 

Marynarz

Mała waży 5 kg? To całkiem dobry wynik!! Mam wrażenie, oglądając zdjęcia, że ona nie jest duża, więc nie szalej z karmą :) Może, jak mówił wet, karmić częściej, żeby się zapamiętała, ze karma jest zawsze dostępna. Ale bez przesady z ilością. Moje ważą 6 kg i nie są szczupłe (zima, mniej ruchu), a na karmę się rzucają i mam ważenie, że znają się na zegarku, bo wiedzą o której śniadanie i kolacja. I nie daj bozi spóźnić się o 5 minut!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 2:18 pm 

Marynarz Dom Fundacyjny

Karola eN napisał(a):
Gryfonim ma w sobie geny mopsa... moxe jesc do ipadleg o ;) moj Franciszek jakby mogl to by chybs wciagnal worek karmy na jednym posiedzeniu ;) tez dostaje jest okolo 4-5 razy dziennie a i taknwcina jakby nigdy jedzenjia na oczy nie widzial ;)

Dobrzr slyszec ze Maja sie aklimatuzyje, a ten delikatny gryfonik jeszcze Cie zaskoczy ;)

Czyli tak jak bulwa: do rozpęku można jesc :roll: ;)

Dla mnie ona delikatna i pewnie tak do końca zostanie ;)
Ja to jednak bf-owa i to od ... 12 lat.
Dajcie mi bf w "najgorszym" stanie i ja w "pięc minut" i bez weta będę wiedziała co i jak i co trzeba i kiedy i w jakiej kolejności. Dajcie mi zdrowego gryfonika a ja jak dziecko we mgle :roll:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 2:27 pm 

Marynarz Dom Fundacyjny

tetyda napisał(a):
Mała waży 5 kg? To całkiem dobry wynik!! Mam wrażenie, oglądając zdjęcia, że ona nie jest duża, więc nie szalej z karmą :) Może, jak mówił wet, karmić częściej, żeby się zapamiętała, ze karma jest zawsze dostępna. Ale bez przesady z ilością. Moje ważą 6 kg i nie są szczupłe (zima, mniej ruchu), a na karmę się rzucają i mam ważenie, że znają się na zegarku, bo wiedzą o której śniadanie i kolacja. I nie daj bozi spóźnić się o 5 minut!

O i te rady żywieniowe sa dla mnie mega pomocne - wiem ze nie mam schizowac ze ona głodna albo jej za mało daję - one tak mają: jeśc, jeśc, jeśc ... ;)

Tak - ważyłam ja w poniedziałek. Przy wierceniu się na wadze wyszła nam średnia wagi 5 kilo, bo było 4,9; 5,1; 5,0 kg.
Też wydawała mi się nie za chuda bo kości nawet pod "futrem" specjalnie nie czuc.

Bałam się jej nie dawac za dużo :roll:
Ale z drugiej strony jak widziałam co jadła :roll:
A z trzeciej jak przy przekazaniu powiedziano mi że one jeśc nie chciały to jak ona się rzuciła na jedzenie to byłam w szoku i ... zgłupiałam i ... spanikowałam :oops:
Ale teraz juz "wszystko" wiem ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 3:41 pm 

Marynarz

Spoko, w razie wątpliwosci, służę radą. Jak będę wiedziała, podpowiem :)
I jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła po poczytaniu wątków innych bied. Gryfoniki nie są alergikami pokarmowymi. A jeśli zdarzy się jakieś uczulenie, to dzieje się to bardzo rzadko. Moja Franka, najstarsza suka, czasami się drapie. Ale żadnych zmian skórnych u niej nie zauważam. Zmiana karmy wystarcza.
Gryfoniki to zdrowa rasa. Szkoda tylko, że zaczęła sie robic na tyle popularna, że jej przedstawiciele trafiają do pseudo......

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 4:08 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Z dotuczeniem nie powinno być żadnego problemu,a łatwo przesadzić.
Moja gryfonka za jedzenie da ze sobą zrobić wszystko...dosłownie, nawet założyć sobie niewtarzową chustkę ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 4:31 pm 

Jak oglądałem zdjęcia Mai to przeszło mi przez myśl, że nie można rodzeństwa rozdzielać :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 6:23 pm 

Dom stały (3 psy) Transport

Maupa4 napisał(a):

Niby żeber tez nie widac no ale ona ... kudłata :D

:lol:

Czytając Twoje opisy pewnie zachowywałabyś się tak samo, wracając z Ewą ze schroniska wolałam trzymać dwa BF niż Gryfona. Nie wiem czy nie ścisnę za mocno, czy krzywdy nie zrobię itd ;)

Sebil nie wiem czy w końcu dziewczyny ustaliły tatuaże i czy to rodzeństwo ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 6:37 pm 

Marynarz

Magda, bardzo Ci dziękuję za dokładny opis i odpowiedzi na moje pytania :)

Wiem, że się nie nudzisz ;) przy tylu psiakach, ale może dałoby się zrobić Mai jakąś nową fotkę? :) Baaardzo proszę :) I na pewno nie tylko ja :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr lut 11, 2015 7:32 pm 

Marynarz

Mała ściągnęła mnie tu z Facebooka ;) Od jakiegoś już czasu marzy mi się gryfonik.
Będę śledzić i 'urabiać' w domu.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 12:25 am 

Gucio ma tatuaż ale niestety nie jest czytelny.
Wątpię żeby to było rodzeństwo, Gutek ma tatuaż w uchu wiec chyba z innej hodowli niż Maja... Chociaż kto to wie...
Będziemy uszy nadal szorować to może uda się odczytać tatuaż i czegoś się dowiemy.

A odnośnie jedzenia Gutek ma taki apetyt, że mam wrażenie, że jakby mu pozwolić, to zje więcej niż amstaff.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 9:31 am 

Marynarz Dom Fundacyjny

Martynamus - nasz tatuaz tez mało czytelny ale ja się zaparłam. Odczyta się jak nie dziś to jutro ;)
Zawsze można z psem podejśc do swojego oddziału zkwp i poprosic o pomoc w odczytaniu - panie mają jednak zdecydowanie większe doświadczenie jeżeli chodzi o tatuaze ... czy będą chciały pomóc to pewnie inna sprawa.

Nie tatuuje sie psów od zeszłego roku - od zeszłego roku mogą byc tylko chipowane - teraz to będzie raj dla takich jak ta hodowla - no w hodowlach nastąpi wymiana tatuowanych na chipowane i hulaj dusza. Wszystkie oszołomy ciężko myślące będa miały pole do popisu: to pseudo. to pseudo, to pseudo bo tatuazy nie mają !!! :twisted:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 10:03 am 

Marynarz Dom Fundacyjny

Na FB "stale" pytają się czy Maja goni koty - no nie wypada nie odpowiedziec.
Ja nie odpowiem bo znowu ktoś nie zrozumie "pisanej "ironii" sytuacyjnej" ;) - w domu jest maine coonka - to jest największy kot jaki jest - to jak Maja ja może gonic ? Prędzej ze wzgledu na wielkośc Flora pogoni Maję :roll: ;)

Poza tym maine coony sa bardzo zrównoważone/spokjne - a Flora jest już wybitnie zrównoważona i spokojna. Jej po prostu się nie goni - ona w nosie ma gonienie. Wychowała się z buldogami - masą buldogów - to psy na nią nie działają :roll:

Czyli tak: w domu jest kot ale to kiepski tester ze względu na rasę czyli charakter i wielkosc. ;)

Flora swoim spokojem i Samirę przekonała że kotów sie nie goni. No chyba ze kot zadecyduje że teraz gonimy kota ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 11:27 am 

Maupa4 napisał(a):
Na FB "stale" pytają się czy Maja goni koty - no nie wypada nie odpowiedziec.
Ja nie odpowiem bo znowu ktoś nie zrozumie "pisanej "ironii" sytuacyjnej" ;) - w domu jest maine coonka - to jest największy kot jaki jest - to jak Maja ja może gonic ? Prędzej ze wzgledu na wielkośc Flora pogoni Maję :roll: ;)

Poza tym maine coony sa bardzo zrównoważone/spokjne - a Flora jest już wybitnie zrównoważona i spokojna. Jej po prostu się nie goni - ona w nosie ma gonienie. Wychowała się z buldogami - masą buldogów - to psy na nią nie działają :roll:

Czyli tak: w domu jest kot ale to kiepski tester ze względu na rasę czyli charakter i wielkosc. ;)

Flora swoim spokojem i Samirę przekonała że kotów sie nie goni. No chyba ze kot zadecyduje że teraz gonimy kota ;)

hahaha, wydaje mi się że bardziej odpowiednim pytaniem było by " jak Maja zachowuje się w stosunku do kotów?". Mam w domu trzy koty i dwa psy, pomiędzy nimi jest ogromna miłość ale jak koty się ganiają to i psy je ganiają a po chwili zmiana i koty ganiają psy ;) . Jeżeli Maja nie zwraca na kota uwagi i nie ma w oczach wypisane "kill' to można napisać że jest ok. Znam przypadek że do domu wszedł pies który jak zobaczył kota to się rzucił na niego z zamiarem morderstwa i w tym wypadku niestety taki pies nie może przebywać na stałe z kotem. U mnie na przykład moje koty akceptowały każdego nowego psiego tymczasowicza lub psiego gościa a jak chciałam wziąć na DT kilkutygodniową koteczkę to niestety mojej kocie sierściuchy chciały ją zamordować i zjeść :(

ObrazekObrazek ,

ObrazekObrazek,

ObrazekObrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 12:15 pm 

Marynarz

Przepraszam za offa.
A propos kotów. Dawno temu miałam koty. Przyszła do mnie na kawę koleżanka, która mówi dość wolno, jakby z namysłem. W którymś momencie owa koleżanka mnie pyta: "Małgosia, a czemu twój pies zagryza kota?" I zanim zdążyłam zareagować sama sobie odpowiedziała: "Aha, a teraz kot zagryza psa! To one się tak bawią????"

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 12:21 pm 

Hahahahha! Umarłam ze śmiechu! Wyobraziłam sobie to tempo w jakim wypowiada owa koleżanka te słowa.

Apropos kotów. U mnie jest identyczna sytuacja, choć mój kot jest od gryfonika nieco mniejszy, bo to zwykły dachowiec, ale to on decyduje kiedy jest czas spania, a kiedy jest czas gonienia.

I jest dokładnie tak samo. Inne psy ok, ale nie daj Boże przyprowadzić naszej Kocinie kota. Nie tylko chce zabić kota, ale również nas. :?

Już chyba w innym wątku Tetyda pisała, że gryfoniki to pacyfiści i raczej daleko im do wszczynania awantur, choć w kaszę dmuchać sobie z pewnością nie pozowolą.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 12:44 pm 

Marynarz

Witam :) Gucio i Maja przyciągnęli mnie tu z facebooka. U mnie dwa gryfoniki wylegują się na kanapie. A Maja taka podobna do mojego Ozika. :P W razie jakichś gryfonikowych pytań chętnie odpowiem. Nie jestem hodowcą, ale miłośnikiem gryfoników. 5 kilo to całkiem w porządku waga. Moje ważą ok. 6 kg i do tych najwątlejszych nie należą. :lol:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 1:32 pm 

Dom stały (3 psy) Transport

Maupa4 napisał(a):

Nie tatuuje sie psów od zeszłego roku - od zeszłego roku mogą byc tylko chipowane - teraz to będzie raj dla takich jak ta hodowla - no w hodowlach nastąpi wymiana tatuowanych na chipowane i hulaj dusza. Wszystkie oszołomy ciężko myślące będa miały pole do popisu: to pseudo. to pseudo, to pseudo bo tatuazy nie mają !!! :twisted:

Dupa z tymi chipami bo odebrana z Gryfonami Hope ma chip, niestety nieczytelny. Nie ma go w żadnej bazie, nie istnieje, został wykasowany. Z tatuażem na skórze mniej więcej coś tam można odczytać a tutaj zupełnie nie ma śladu :(

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 3:59 pm 

Marynarz Dom Fundacyjny

Małgorzata napisał(a):

Dupa z tymi chipami bo odebrana z Gryfonami Hope ma chip, niestety nieczytelny. Nie ma go w żadnej bazie, nie istnieje, został wykasowany. Z tatuażem na skórze mniej więcej coś tam można odczytać a tutaj zupełnie nie ma śladu :(

Ona ma chipa schroniskowego - w Korabiewicach je pochipowali.
Jeżeli nie ma go w żadnej bazie to może jeszcze ich nie powprowadzali - Maja miała przy obroży doczepiony i numer z interwencji (29) i białą plakietkę że ma chipa. Chip powinien po zeskanowaniu z plakietki odczytac się w bazie safe animal. Powinno wtedy chyba wyskoczyc "schronisko Korabiewice".

Kurza stopa - nie wiem - odczytac chip z psa czy zeskanowac obrazek z plakietki ... ? :roll:

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lut 12, 2015 4:05 pm 

Marynarz Dom Fundacyjny

To białe co widac to jest ta informacja o chipie

Obrazek

I dlatego jej to dynda przy obrozy :roll:
Obroże jej zmieniłam ale info o chipie przyczepiłam - ładne czy nie to rzecz gustu ale info jakby co jest ;)
Numer interwencyjny ściągnęłam jej zaraz po pierwszym spacerze :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 584 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 30  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]