Teraz jest Pt maja 02, 2025 5:38 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt maja 13, 2016 10:49 am 

Marynarz Dom stały (2 psy)

Mopsy mają się dobrze, intensywnie zrzucają zimowe kilogramy a my wraz z nimi. W sobotę byliśmy u weterynarza, dr Dorendy w Zawierciu. Mona będzie u niego sterylizowana, ale to dopiero po następnej cieczce. Gustaw dostał ArthroFos na stawy, gdyż okazuje się, że oprócz dysplazji stawu łokciowego w prawej łapie zaczęła się też dysplazja stawów biodrowych. Gustaw w tej chwili znowu tak mocno kuleje, że podajemy Metacam.
W kwestii Mony i jej ciągłego saneczkowania - po wykonaniu badań kupy (w których nic nie wyszło) Pani weterynarz z Katowic kazała kupić jakieś specjalne chusteczki do podcierania pupy. Doszło do tego, że gruczoły trzeba już było wyciskać raz na tydzień, bo już po tygodniu zaczynało się saneczkowanie i z każdym wyciśnięciem było gorzej.
Pan dr Dorenda uśmiechnął się tylko i stwierdził, że Mona ma nadkwasotę, przez która ma tzw. kwaśne gazy i one powodują nadprodukcję gruczołów oraz niewłaściwe się ich oczyszczanie. Kazał podawać codziennie przed pierwszym posiłkiem Manti. Efekt jest taki, że Mona przestała rzucać się na miskę, tylko je spokojnie, gryzie jedzenie, a nie połyka w całości. Zobaczymy jak efekt długofalowy, ale póki co nie saneczkuje. Zbadał jej też podniebienie i powiedział, że wg niego nie ma wskazań do korekty.
Przestrzegł mnie również, że w przypadku mopsów, nawet jeśli podniebienie zostało skrócone, lub nie ma wskazań do jego skrócenia, podczas upałów lub nadmiernego emocjonowania się psa może dochodzić do opuchnięcia podniebienia, gdyż ma ono tendencję do wysychania przez swoją budowę. Należy w takim wypadku podawać zimny jogurt naturalny do karmy, lody lub zmrożony rosołek.
Powiedział mi tez, że mam przestać aż tak się przejmować ich zdrowiem, bo nic poważnego im nie dolega, i że są przyjemniejsze sposoby wydawania pieniędzy niż ciągłe bieganie po weterynarzach :)
Chyba wyszłam na panikarę :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt maja 13, 2016 10:58 am 

Marynarz

Madzia nie przejmuj sie, ja jak nie jestem raz w miesiącu u weta to jestem chora. I za każdym razem jak przyjdę to znajduję nowe dolegliwości u psa. Pani wet ma ze mnie niezły polew ale zawsze ładnie wysłucha.
Super, że psiaki takie zdrowe, oby tak dalej :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt maja 13, 2016 11:37 am 

Marynarz

Ja też latam. Jak nie ze swoim psem to mamy. Do tego jeszcze ze szczurasami. Moj na szczeście nie ździera zbytnio :)
Smakowite lato z lodami i rosołkiem :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 16, 2016 2:31 pm 

Dom stały (1 pies)

Ja też bym co chwilę latała do weta, jednak mój men ma zimną krew i zawsze mnie ustawia do pionu, jetem przewrażliwiona strasznie :lol: :lol: :lol: :lol:
Buziaki dla pieknej pary :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So maja 21, 2016 8:03 am 

Czyli tu nas przenieśli :D Szukam i szukam naszego wątku a tu w Zacumowanych. Czy byłaby możliwość połączenia wątków obu mopsów?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So maja 21, 2016 10:04 pm 

Dom stały (1 pies)

Co nowego u Gucia?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 23, 2016 8:11 am 

Mopsy żyją, dużo ostatnio spacerują. Gustaw zachowuje zazwyczaj formę i dzielnie sika 2 razy dziennie, a ostatnio się nawet 3 razy zdarzyło!
Kłócą się o przysmaki jak nie patrzymy, Gustaw potrafi sobie Monę ustawić, ale ona mu się odwdzięcza ciągle wchodząc mu na głowę :) Nadal punktualnie o 5:45 czatują pod drzwiami pod sypialni, więc ćwiczę refleks o tej nieludzkiej porze, i łapię przemykające mi między nogami mopsy.
Mona ma nadwyżki energii, więc ganiamy ją a ona zaczyna ganiać nas na spacerach.
Gustaw 2 dni temu rozdrapał fałdę, nie wiem jak i kiedy, ale teraz dezynfekujemy, przecieramy, smarujemy i czekamy aż się zagoi. Z uszami już u obu mopsów lepiej, prawie idealnie.
Po zaleconym przed dr. Dorendę leczeniu Manti Mona faktycznie przestała saneczkować, więc to chyba faktycznie były kwaśne gazy.
Ostatnio na spacerze nad jeziorkiem Mona zobaczyła kaczkę i widziałam, że chce do niej podbiec, podpłynąć, ale woda była za brudna i się nie zdecydowała :) Musimy ją zabrać nad jakiś czysty staw, zobaczymy czy będzie pływać.
Wyjęliśmy również pierwszego kleszcza, pomimo zabezpieczenia mopsów kroplami. W tej chwili czekamy na BIOinsektal, bo ja nie będę siebie i psów truć chemia, która i tak jest nieskuteczna, w dodatku przy psie alergiku, gdzie nie wiadomo która obroża albo kroplę ją uczulą. A Bravecto nie będziemy dawać, bo się boimy. Mogę spryskiwać tym BIOinsektalem przed każdym spacerem psy, nie ma problemu, a przynajmniej nie będę się bała potem psa pogłaskać. Zobaczymy jak ze skutecznością.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn maja 23, 2016 9:02 am 

Marynarz

Jestem ciekawa jak ci się sprawdzi ten BIO :)
Ale ty masz fajnie z tymi mopsikami :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz cze 23, 2016 6:51 pm 

Marynarz

madzia co u was ?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So lip 23, 2016 11:09 am 

Kapitan Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy Transport

Co tam słychać u mopsów? Jakie wrażenia po bioinsektalu? :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N lip 24, 2016 12:30 pm 

Dom stały (1 pies)

Gustaw pokaż nam się i opowiedz co u Ciebie :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz lip 28, 2016 11:06 pm 

U nas wszystko ok, relacja wkrótce.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt sie 05, 2016 9:50 pm 

Marynarz

Madzia, dawaj bo my tu ciekawi jesteśmy co u was słychać! ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Cz sie 11, 2016 7:58 pm 

Dom stały (1 pies)

Czekamy na relacje z wakacji ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sie 14, 2016 9:25 am 

Kapitan Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy Transport

I poprosimy też o jakieś fotki koniecznie! :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sie 21, 2016 12:37 pm 

Mopsiki się mają bardzo dobrze.Są grzeczne i bardzo się słuchają. Poza obcinaniem pazurków, bo to jest masakra. Mona ma alergię na trawy, Gustawek raz kuleje bardziej a raz mniej. Mopsy często jeżdżą do jednej albo drugiej babci i opalają się na słoneczku no i po mistrzowsku potrafią żebrać o jedzenie. Zachowują się, jakby nie jadły od tygodnia :) W czwartek jadą razem ze mną na Mazury, a 5 września Mona ma sterylkę, więc proszę trzymać kciuki.
Poza tym są absolutnie nierozłączne, gdzie Mona tam Gustaw, gdzie Gustaw tam Mona. Gustawek już bardzo ładnie sika, czasem nawet 2-3 razy na jednym spacerze, a na ogródku u jednej i drugiej Babci zasikuje każdy krzaczek. W środę będzie rok, jak u nas jest i mam wrażenie, że jest szczęśliwy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sie 21, 2016 12:57 pm 

Po więcej zdjęć zapraszam do wątku Mony, wrzuciłam naprawdę dużo :)

Załączniki:
13608004_679599545527727_2071271717_n.jpg
13608004_679599545527727_2071271717_n.jpg [ 47.55 KiB | Przeglądane 2087 razy ]
Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sie 21, 2016 3:03 pm 

Super Gustawku że z siusianiem się unormowalo :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N sie 21, 2016 3:12 pm 

Marynarz

super wieści, w końcu Gustaw zaczął sikać jak normalny pies.
Udanego wypoczynku i czekamy na ogromną ilość zdjęć :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Wt sie 23, 2016 11:42 am 

Marynarz

W kartonie- jak kot :D Gustaw, zdrówka ci życzę przez następne lata, bo szczęśliwy to jesteś już na pewno :D

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 460 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]