Teraz jest Pt maja 02, 2025 7:20 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt cze 21, 2022 9:33 pm 

Marynarz Dom tymczasowy

Mam dobry meldunek na dziś: Helenka pomyślnie przeszła dzisiaj zabieg sterylizacji i teraz dochodzi do siebie w zaciszu tymczasowego domku :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Śr cze 22, 2022 8:50 pm 

Marynarz Dom stały (2 psy)

Super, teraz będzie dobrze

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt cze 24, 2022 7:35 pm 

Marynarz Dom tymczasowy

Niestety przychodzę dziś z najgorszą możliwą wiadomością - w wyniku komplikacji po sterylizacji straciliśmy Helenkę. We wtorek około północy zaczęła krwawić, zawieźliśmy ją więc do całodobowej kliniki, gdzie USG wykazało obecność płynu w jamie brzusznej. Podjęta została decyzja o konieczności operacji, w trakcie której usunięte zostało z brzucha Helenki 250 ml krwi. Około 3 dostałam telefon, że zabieg został zakończony, a Helenka jest już wybudzona. Nad ranem kolejny - około 5:30 stan Helenki pogorszył się, jej serce się zatrzymało i mimo reanimacji nie udało się jej uratować. Prowadząca Helenkę dr Karcz, z którą rozmawiałam następnego dnia, określiła jej sterylizację jako najtrudniejszą, z jaką do tej pory miała do czynienia - macica była zrośnięta z jamą brzuszną i prawdopodobnie mimo dużej liczby zabezpieczeń naczyń krwionośnych w tej okolicy to właśnie stamtąd wystąpiło krwawienie. Nie znajduję słów, by opisać jak ogromny ból sprawia mi ta strata - Helenka była najukochańszym i najcierpliwszym psem, jakiego poznałam i jestem wdzięczna za czas, który było mi dane z nią spędzić. Staram się koncentrować na wszystkich wspomnieniach, które choć bolesne, przynoszą też częściowo ukojenie - tym, jak uwielbiała na przebywać w ogródku, wygrzewać się na słońcu i przytulać do mnie, kiedy brałam ją na ręce. Chociaż nie udało się zapewnić jej tego wszystkiego na dłużej, znajduję pocieszenie w tym, że głód i przemoc pseudohodowli nie są jedynym, co poznała w swoim życiu. Złość i bezradność, którą odczuwam na fakt, że powodem śmierci Helenki były prawdopodobnie zbyt liczne cesarki, które doprowadziły do tak poważnych zrostów, motywują mnie jednocześnie do dalszego działania - wierzę, że nadejdzie dzień, w którym żadne zwierzę nie będzie musiało cierpieć i umierać z powodu ludzkiej głupoty i okrucieństwa. Dziękuję wszystkim, z którymi wspólnymi siłami mogę ten świat tworzyć - w imieniu swoim i Helenki.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt cze 24, 2022 8:07 pm 

Transport Dom stały (3 psy) Dom tymczasowy

Bardzo mi przykro, trzymaj się - Helenka jest na pewno bardzo wdzięczna za to ile dla niej zrobiłaś i ile miłości jej okazałaś

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn cze 27, 2022 9:32 am 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Hej wiemy co czujesz u nas w grudniu odeszła Sówka tez ofiara pseudohodowli .Wiemy jak to boli ze nie udało się uratować i dać nowego lepszego życia .Mimo ze mineło już pół roku ja często myślę o Sówce i zadaje sobie pytanie czy cos jeszcze można było zrobić. Ciągle słyszę słowa lekarza przykro nam ale nie udało się jej uratować......

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]