Teraz jest N maja 04, 2025 3:12 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt wrz 22, 2017 8:19 am 

Dom stały (1 pies) Transport

Rzej, Ty lepiej nie szalej! :mrgreen: Jesteś niemożliwy :roll: :roll: haha.

Bardzo Wam kibicuję, mam głęboką nadzieję, że się nie poddacie. Dla Coffiego to byłby dramat, kolejny zresztą.
Z psami , które przejawiają agresję lękową niektóre rozwiązania stosowane u "normalnego" psa nie mają zastosowania. Podobnie jest z Coffiem. Na niego trzeba obserwacji i wyrobienia własnych zasad.
Pamiętam jak z moją Madzią , która ma lękową agresję, wpadliśmy na mega doskonały (?) pomysł wraz z behawiorystką lokalną aby chodzić z nią na takie zajęcia grupowe, na których są inne psiaki bo to dla niej będzie fajny socjal i czegoś tam się nauczy przy okazji bla bla bla.
To była trauma dla Madzi. Było mi jej tak żal, że zwinęłam żagle po pół godziny. Nie, nie poddałam się, po prostu uszanowałam jej potrzeby. Ona patrzyła na mnie wzrokiem pt.zabierz mnie stąd, uratuj mnie, nie chcę tu być, źle się tu czuję. Zgiełk, szaszor, psy nakręcone totalnie i przerażona Madzia. Pojechałam z nią do domu a ona zamiast paść i odpoczywać , co zrobiła? Musiała odreagować. Zrobiła to rzucając się na Monę. Mona na szczęście nie podjęła zaczepki po czym Madzia zwyczajnie padła jak nieprzytomna.
Naraziłam ją na ogromny stres. Przez ten czas kiedy jest z nami nauczyłam się odczytywać jej potrzeby. Ciągle się uczę. Nie mniej na to potrzeba czasu.
I taki pies ZAWSZE, do końca życia będzie potrzebował obserwacji, zasad i przewodnika , który będzie go rozumiał. To nie jest proste ale jest do zrobienia!
Prawda rzej?? ;)

Jeszcze jedno/ Pośród całej piątki naszych psich przyjaciół to właśnie Madzia jest najbardziej "nasza". Zawsze cieszy się najbardziej, najmocniej jest do nas przywiązana, jest najbardziej radosna. Musi zawsze być przy nas, taka przylepka z niej. I, wiem może to głupio zabrzmi, ale ja znam każde jej spojrzenie, wiem co oznacza. Wiem co oznacza każda jej mina, każde zmarszczenie fafli, brwi.

Życzę Wam wytrwałości bo ona przyniesie sukcesy, prędzej czy później. Jeśli się poddacie każdy to zrozumie ale na razie nie mówmy o tym.

Trzymajcie się kochani!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt wrz 22, 2017 9:27 am 

Marynarz Dom stały (2 psy) Transport

Dziękujemy za wsparcie i za to że dzielicie się swoim doświadczeniem. Każda Wasza historia dodaje nam otuchy i jeszcze więcej chęci do dalszej pracy z Coffeem.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt wrz 22, 2017 9:50 am 

Dom stały (1 pies) Transport

Cieszę się bardzo.
Życie ze zrytym beretem jest trudne ale nie niemożliwe ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pt wrz 22, 2017 10:49 am 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Prawda prawda .......;-) Monia obiecuje że już nie będe szalał na forum ;-)
Bardzo ucieszyła mnie informacja że sie nie poddajecie - ogromny szacun. Ja wiem że każda rada jest bezcenna ale każdy pies jest inny i nie zawsze każda złota rada zadziała - niestety.
Z łobuzami tak niestety jest że każdemu odwala troszkę inaczej. Mój Kuba miał problem z facetami, Coffee ma problem z kobietami - co za życie.
A tak już na poważnie to na tym etapie zmiana domu dla Coffee to jakaś masakra. Pies potrzebuje czasu czasu i jeszcze raz czasu......Nie można traktować łobuza jak normalnego domownika ponieważ on nie do końca rozumie co od niego chcemy a i my nie do konca wiemy co on od nas chce.Już pisałem i bede to powtarzał z uporem maniaka - psu trzeba dać czas i spokój a za chwile bedziemy sie śmiać z korby.
Nie chce tu pisać o Kubie. Kuba ma swój wątek i tam dość dokładnie staram sie opisywać z jakimi problemami zmagam się przy wyprowadzaniu Kuby na prostą. W tym wątku Coffee jest nr 1 i jemu należy poświęcić naszą uwage;-). Jeszcze jedna złota rada przychodzi mi do głowy ;-) takiego psa jak Coffee czy Kuba zawsze traktujemy z pozycji " oj jaki ty biedny jesteś " i zawsze stosujemy taryfę ulgową i odpuszczamy. Moja rada nie wolno tak robić taki pies ma być traktowany jak każdy inny pies bez żadnej taryfy ulgowej a nawet z wiekszą rezerwą i uwagą.
Pozdrawiam
rzej ;-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 7:29 am 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Rzej szalej koniecznie na forum dalej ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 10:34 am 

Rzej, Coffee jest małym, biednym, zlęknionym pieskiem, ale absolutnie nie jest tak przez nas traktowany. Myślę ze takie podejście tylko wzmocniłoby jego lęki.. na ten moment Coffee sie wyciszył troszku i odsypia ;) Śpi, śpi, śpi. Blisko nas, ale bez głasków itp. Łazi za mną po domu jak coś robię za długo, ale jest dość spokojny. Nie bawi się niczym, po prostu jest. Na Zoyke nie zwraca aktualnie uwagi z wzajemnością. Wczoraj jak byliśmy w pracy, to nabił sobie guza w kennelu bo tak walił w niego żeby wyjść.. lęk separacyjny najprawdopodobniej dał o sobie znać.. Teraz po każdym spacerze idzie ładnie do kennela ze smaczkiem i czeka aż go wypuścimy. Trwa to około 10 min i jest spokojny. Po prostu siedzi i czeka. Na spacerze czuję sie tak, jakby ręka mi sie rozciągała ;) Ciągnie cały czas jak szalony. Nakręca sie na wszystko. Na kosz na śmieci, listek na chodniku, ludzi i oczywiście psy. Przy przywołaniu go do porządku jest lepiej przez około 5 sekund i znowu to samo.. Coffee kończy brać antybiotyk i w przyszłym tygodniu będziemy robić badania hormonów, tarczycy itd. Moze te badania pomogą nam ocenić czy jego nakręcanie sie wynika z jego rozchwiania hormonalnego czy z lęków. Pozdrawiamy całą czwórką. Marcin, Magda, Zoya i Coffee

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 11:45 am 

Edit: wyszedłem na chwile na strych. Magda była w domu. Coffee od razu zerwał sie na równe nogi, zaczął ujadać, biegać jak szalony od drzwi do balkonu.. drapać w drzwi. Jak wróciłem od razu sie uspokoił. Położył sie na swoje miejsce na kanapie i śpi.. tak że tak...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 3:18 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies)

Shimano 100% racji.
wytrwałości i cierpliwości
Pozdrawiam
rzej

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 5:36 pm 

Witam, jesteśmy już po wizycie przedadopcyjnej i chcielibyśmy zaadoptować Leona

PostNapisane: So wrz 23, 2017 6:13 pm 

Dom Fundacyjny

Kuba, czy czytałeś wątek Coffiego? :)
W tym momencie Coffiee nie szuka DS.

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 8:42 pm 

Dokładnie. To na pewno nie czas na zmianę domu. Od dzisiaj Coffee poznaje komendy zostań i wyjdź. Idzie zaskakująco dobrze. Oboje mówimy komendy i nawet Magdy słucha. Komendy zostały wprowadzone teraz zeby oduczyć chłopaka chodzenia za mną po mieszkaniu i zmniejszyć lek separacyjny. Jutro wprowadzimy komendę na miejsce. Trzymajcie kciuki! Dzisiaj Coffee dostał obroże zamiast szelek i ćwiczymy chodzenie na spacerach na luźnej smyczy obok przewodnika. Jest niezle! Zapomina sie jeszcze często ale nie jest zle!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 9:26 pm 

Dom Fundacyjny

Brawo! Jesteście takim MEGA światłem na forum, w tym wątku!

Obrazek

Obrazek

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 9:59 pm 

Marynarz Dom stały (1 pies) Dom tymczasowy

Super! Wreszcie kroki do przodu :) i to jakie!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: So wrz 23, 2017 11:04 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (3 psy) Transport

Brawo Wy :-) postępy cieszą najbardziej. Trzymam kciuki BAAAARDZO mocno, za kolejne sukcesy. Świetnie Wam idzie. Szacun, ze się nie poddaliscie, chociaż wyobrażam sobie, ze łatwo nie jest. Szczególny ukłon w Twoją stronę Magda, ze dałaś rade:-) wiem, że walczycie razem o tego łobuza ale Tobie jest ciężej w sytuacji kiedy Coffee kocha tylko tatusia i to Ty ucierpiałaś a jednak dałaś mu kolejną szansę. Jestem z Wami myślami i wspieram Was z całych sił. Jestem przekonana, że uda się:-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: N wrz 24, 2017 1:40 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (4 psy)

Jej, jakie postępy! Brawo dla wszystkich!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 25, 2017 9:07 am 

Dzięki wszystkim! Wczorajszy dzień mega na plus. Coffee chodzi na smyczy coraz lepiej. Jest dużo spokojniejszy i pokorniejszy. Ewidentne brakowało mu rygoru. Teraz przychodzi od nas tylko jak go zawołamy, zostaje ładnie na miejscu na polecenie, wychodzi na polecenie z pomieszczenia. Wiemy jak go wybijać z nakręcenia. Odpukać jest super! Dzisiaj rano Magda jest z gagatkami sama i Coffee chwile tylko sie denerwował ze mnie nie ma. Magda wykonała z nim kilka komend, rozładował emocje i śpią teraz z Zoyką na kanapie. Cały czas sie nawzajem siebie uczymy i zaskakujemy jekimis nowymi zachowaniami ale wszystko na dobrej drodze.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 25, 2017 9:16 am 

Starszy Marynarz

Aż mam ciary! mega radosne wieści!

ps. Znam psa, którego właściciele kochali na zabój i go rozwydrzali. Pozwalali na wszystko. Piesek robił co chciał, jadł kiedy chciał, wychodził kiedy chciał i itp. I po czasie były z nim problemy. Po wizycie behawiorysty okazało się, że to pies czuł się odpowiedzialny za właścicieli. To raz. A dwa - brak stałego rytmu dnia i poczucia, że ktoś inny rządzi powodowało, że pies był tak naprawdę zestresowanym psiakiem. Mimo tego, że niepodważalnie wszyscy go kochali.
Jak widać, może Coffie też potrzebuje reguł, zasad żeby wiedzieć na czym stoi. I czemu i komu zaufać.

Brawo!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 25, 2017 9:23 am 

Dokładnie tak! Widzimy ze od momentu wprowadzenia jasnych reguł i zasad Coffee jest dużo stabilniejszy i nawet podkłada sie do miziania po brzuchu :lol: ale tego na razie nie dostaje dużo. Chociaż aż nas skręca, bo chciałoby sie go wyściskać, no ale cóż, moze za jakiś czas sie uda ;)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 25, 2017 2:28 pm 

Starszy Marynarz Dom stały (4 psy)

Pięknie :) Jesteście bardzo dzielni, musi sie udać!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: Pn wrz 25, 2017 4:03 pm 

Dom stały (1 pies)

brawo Wy :D codziennie czekam na wieści i z każdym dniem są co raz lepsze :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]